Има ли фирменият сайт нужда от секция Новини или Блог?

Има ли фирменият сайт нужда от секция Новини или Блог?

Вашият фирмен уеб сайт представя бизнеса ви в Интернет. Вашата аудитория са потенциални и настоящи клиенти, партьори, вероятно дори доставчици и конкуренти. Освен информация за предлаганите продукти, услуги и обща информация за фирмата ви, дали е нужна и секция с новини или пък фирмен блог?

Последна новина от преди 1 година е много лош имидж

Сигурно сте попадали на фирмени уеб сайтове, в които в секцията за новини последната "новина" е от преди месеци, а има случаи да е дори от преди години. Несъмнено при изработката на сайта и на възложителя и на уеб дизайн студиото им се е сторило добра идея да има секция новини. Но в крайна сметка резултатът от една подобна секция, в която не се публикува нищо с месец е дори негативен.

Създава се впечатление, че фирменият уеб сайт не е актуален, създава се съмнение в актуалността и верността на останалата част от информацията на уеб сайта, а в някои случаи дори се чудим дали компанията изобщо съществува още. Излиза, че ако не публикуваме регулярно новини, наличието на такава секция на сайта не само, че не помага, но дори вреди на представянето на бизнеса ни в Интернет.

Ако сте активни, наличието на новини е огромен плюс

Ситуацията обаче е коренно различна, ако често публикуваме новини. Това създава усещане за "жизненост", за работещ и проспериращ бизнес. Не трябва да се прекалява, разабира се, но при публикуване на една новина на седмица или на две седмици, бихме могли не само да поддържаме това усещане за динамика и просперитет, но и да си помогнем по отношение на позиционирането в търсачките.

Съдържанието на всеки сайт е от огромно значение за позиционирането при търсене в Google и в другите търсачки. Повече съдържание, което е уникално и регулярно се обновява и разбира се, което е свързано с тематиката на сайта, по правило означава по-добро позициониране в Google. И макар това далеч да не е единствения фактор, не бива да се подминава като такъв.

Важно е обаче да разполагаме с времето, а и със способността да създаваме ново съдържание. Не е задължително да бъдат буквално новини - в секцията новини можем да публикуваме и материали, които по някакъв начин са свързани с дейността на организацията и с предлаганите продукти и услуги.

В заключение - секцията новини не е нужна на всяка цена

Накратко - ако сте уверени, че ще разполагате с времето и регулярно ще публикувате в секцията новини на своя фирмен сайт, то тогава наличието на такава секция е голям плюс. Но ако нямате възможността да обновявате съдържанието, по-добре се откажете от тази секция - това е по-печелившия ход, отколкото да публикувате 2-3 пъти в годината, а и по-рядко, каквито примери, за съжаление, има много.

Орлин Радев

Орлин Радев

Орлин Радев е Маркетинг директор в edge soft. Разполага с над 10 години опит в онлайн маркетинга и развиването на бизнес онлайн. Oсновател e на 5 успешни компании, развиващи своя бизнес основно онлайн. Създава първата си компания на 17 години.

View Orlin Radev's profile on LinkedIn

Коментари