Какъв бюджет е необходим за изработката на онлайн магазин?

Какъв бюджет е необходим за изработката на онлайн магазин?

Ако планирате стартирането на онлайн магазин, е важно да сте наясно какъв бюджет ще ви бъде необходим за самата изработка на магазина. Именно на този въпрос ще се опитам да отговоря, като веднага бързам да направя уточнението, че отговорът няма как да е съвсем еднозначен, защото зависи от варианта, който изберете за създаване на онлайн магазина.

Затова, преди да мога да дам отговор на въпроса за бюджета, ще трябва да разгледаме какви са вариантите да създадете онлайн магазин, предимствата и недостатъците им и разбира се - ще разгледаме кой вариант колко ще ви струва.

1. Готови за ползване e-commerce решения

Това е вариантът, при който самостоятелно сетъпвате своя онлайн магазин, използвайки едно от многото налични готови за ползване e-commerce решения.

В тази категория включвам всички видове софтуер за онлайн магазин, които можете да изтеглите и да инсталирате на свой собствен сървър (хостинг акаунт). Примери за такива платформи са WooCommerceOpenCart и PrestaShop, но съществуват и редица други варианти.

В настоящата статия няма да разглеждам конкретните платформи поотделно, а ще изведа обобщено плюсовете и минусите на варианта да създадете онлайн магазин самостоятелно, използвайки готово e-commerce решение. 

Преимущества
 • много ниска цена
  Би могло да бъде дори безплатно, но вероятно ще ви се наложи да закупите поне дизайн темплейт и някой друг плъгин. А и да не забравяме вашето лично време и нерви, както и разходените консумативи - мишки, клавиатури и други, дали жертва в процеса на инсталиране и настройване на магазина :)
 • наличие на готови дизайни (теми/темплейти) и плъгини
  За всяка от популярните платформи в тази категория ще можете да откриете огромно разнообразие от готови дизайни и плъгини, разширяващи функционалността. Всичко обаче си има цена и тези, които са качествени не са безплатни, имайте го предвид.
 • пълен контрол върху процеса от ваша страна
  Разбира се, след като сами се нагърбвате със задачата, поне знаете, че имате пълен контрол върху това, което ще бъде свършено. И все пак - това не е гаранция за крайния резултат, т.к. ще бъдете ограничени от собствените си умения и време, което можете да отделите.
 • възможност за доработки от разработчици, избрани от вас
  Ако все пак ви се наложи да поръчате доработка, ще можете сравнително лесно да намерите фирма или freelancer, който да я направи, т.к. всяка от тези платформи е с отворен код, доработките са възможни и има много разработчици, които могат да се справят с това.
Недостатъци
 • изискват се известни технически познания
  Въпреки че всяка от тези платформи се счита за готова за ползване и не изисква да сте програмист, за да я инсталирате и конфигурирате, не бива да очаквате, че всичко става с 3 клика и никакви технически умения.
 • потенциални проблеми със сигурността
  Всяка популярна платформа с отворен код е изложена на повишен риск от атаки, т.к. всеки недоброжелател има достъп до кода (не на вашата инсталация, но на самата платформа), за да анализира и измисля варианти за пробив. Затова и трябва своевременно да прилагате новите ъпдейти, които излизат и да обновявате инсталацията си.
 • ограничена поддръжка
  Освен ако не заплатите допълнително за поддръжка, не може да разчитате на персонална поддръжка от разработчиците на системата (което не е изненадващо, предвид, че е безплатна). Този недостатък до голяма степен може да се компенсира, ако разчитате на общността около дадената платформа и умело използвате Google :)
Необходим бюджет: 0-500 лв.

Ако се спрете на този вариант, бихте могли да създадете магазина дори и с нулев бюджет, при положение, че разполагате с достатъчно технически умения, за да се справите самостоятелно. И все пак, за да получите добра визия, с адаптивен дизайн, вероятно ще се наложи да купите поне темплейт. Цените на хубавите диазайни са между $80 и $200. Ако се наложи да купите и допълнителни плъгини, общата сума лесно може да достигне 500-600 лв.

2. SaaS решения (на абонамент)

В този вариант отново получавате готово за ползване решение, но без да се налага да се занимавате с инсталиране и конфигуриране. При тези решения плащате месечна такса, която в зависимост от ценовия модел на доставчика е обвързана с функционалностите и евентуално с броя продукти или друг измерител за ползваемостта на магазина (например, броя поръчки или посетители).

Част от тези решения, подходящи за България са:

Всяко от тези решения предлага различни функционалности и има специфичен ценови модел, но общото е, че заплащате на месец (или година), като има различни планове. Нека разгледаме плюсовете и минусите на този вариант.

Преимущества
 • сравнително ниска първоначална инвестиция
  В зависимост от конкретния доставчик, това може и да не е напълно валидно, т.к. някои изискват предлащане за първата година (SummerCart, например), но като цяло, при този вариант първоначалната инвестиция е сравнително ниска.
 • наличие на готови дизайни (теми/темплейти) и плъгини
  Както и при първия вариант, можете да избирате между различни дизайни и можете да добавяте функционалност чрез допълнителни плъгини или със смяна на плана. Имайте предвид, обаче, че това ще увеличи разходите.
 • високо ниво на сигурност
  Обновяването на системата е ангажимент на доставчика, кодът не е отворен и това са предпоставки за много по-високо ниво на сигурност, спрямо първия вариант.
 • поддръжка
  В зависимост от избрания пакет, получавате различно ниво на поддръжка, но дори и с базовите пакети, ще има към кого да се обърнете при евентуални проблеми и въпроси.
Недостатъци
 • никакъв или минимален контрол върху кода
  Не е странно, че при такъв модел нямате достъп до основния код на системата, така че допълнителни доработки по основната платформа от ваша страна или от нает от вас разработчик, не са възможни.
 • плащате всеки месец, завинаги
  Така работи SaaS моделът и това не е задължително недостатък, но трябва да си дадете сметка, че при този вариант инвестицията не се прави еднократно, а ще трябва да плащате всеки месец, за да функционира магазинът ви.
 • потенциално слабо SEO
  Поради естеството на работа на SaaS платформите и фактът, че всички магазини се хостват на едно и също място (дори и да са на различни IP-та), предпоставките за добра оптимизация за Google не са добри. Това не означава, че въобще не можете да постигнете добри резултати по отношение на SEO при този вариант, но сравнен с останалите, които разглеждаме, предпоставките са по-лоши.
Необходим бюджет: 0*-200 лв./месец

Част от SaaS решенията за онлайн магазин имат безплатен план. Слагам звездичка, обаче, защото обикновено този безплатен план е толкова ограничен, че в повечето случаи е неприложим за реален онлайн бизнес. По-реалистично е да очаквате цена от 25-30 лв/месец за базовия план, който за стартиращ магазин обикновено е достатъчен или цена 50-60 лв, ако искате да имате подобни на включените във варианта с готова платформа (вариант 1) базови функционалности.

3. Магазин, създаден по поръчка

При този вариант възлагате изработката на онлайн магазина на фирма, която да го създаде за вас. Тук опциите са няколко:

 • разработка от нулата
  На практика никога не е от нулата, т.к. винаги ще се ползва някакъв фреймуърк, който може и да е разработка на фирмата, на която сте възложили проекта. Това, което за вас е важно да разберете, е какви технологии се използват и с какъв лиценз ви предоставят крайния продукт, за да можете да имате сигурност, че вбъдеще ще са възможни доработки, включително и от друг изпълниел.
 • използване на платформа на компанията разработчик
  Именно това е опцията, която е най-вероятна при варианта за магазин по поръчка. Всичко, казано в горната подточка, важи и тук - поинтересувайте се какви технологии са изпозвани, с какъв лиценз получавате готовия магазин и дали има някакви ограничения, които разработчикът налага за доработки от трети страни.
 • използване на готова за ползване платформа като база
  Споменавам тази опция тук, защото е често срещана, НО няма да я включвам в оценяването на преимуществата и недостатъците на варианта за магазин по поръчка, т.к. по-скоро това е опция на първия вариант - създаване на магазина с използване на готова за ползване платформа - макар и не от вас лично.

Нека разгледаме предимствата и недостатъците на варианта за магазин, създаден по поръчка, като отново наблягам на това, че тук не включваме опцията за използване на готова за ползване платформа, а само разработката с платформа на фирмата изпълнител или разработка от нулата:

Преимущества:

 • голям контрол върху функционалностите
  Разбира се, това е с уговорката, че ще се отрази на цената, но при този вариант можете да получите магазин, който максимално е съобразен с естеството на вашия бизнес.
 • еднократка инвестиция
  Плащате еднократно за разработката - това е преимущество, доколкото помага за планирането на разходите. За да имате яснота и за евентуални бъдещи доработки, поискайте оферта и за нещата, които се сещате, още при договарянето на първоначалната цена за изработка, дори и да не са включени в базовата цена и да не са ви необходими от самото начало.
 • потенциално добри предпоставки за SEO
  Ако разработчикът е поставил акцент върху SEO, при този вариант бихте могли да получите отлично оптимизиран за търсачките онлайн магазин.
 • поддръжка
  При този вариант е много по-вероятно да получите специално внимание и поддръжка по време на създаването на магазина и непосредствено след това. Поискайте и цена за месечна поддръжка и цена за поддръжка при нужда (например, на час) - в идеалният случай няма да ви се наложи да се възползвате от това, но е важно да знаете колко би струвало, ако ви потрябва.

Недостатъци

 • потенциално по-висока първоначална инвестиция
  При този вариант е възможно първоначалната инвестиция да е по-висока, отколкото при първите два. Не е задължително да е така, т.к. ако вземем за пример SaaS (вариант на абонамент), с предлащане за 1 година, може да се окаже, че пакетът, който включва всичко, от което имате нужда излиза по-скъп от цената за магазин по поръчка със същите показатели. 
 • липса на готови плъгини и дизайни
  При този вариант не може да разчитате на готови плъгини и дизайни.
 • липса на информация и инструкции в Google
  Както със всяко нещо, създадено по пръчка, при този вариант няма да откриете информация и насоки, споделени от други потребители използващи същия продукт, т.к. до голяма степен вашият магазин е уникален (ако не само за вас, то поне за сравнително малка група от потребители).
Необходим бюджет: 1,000-10,000 лв.

При този вариант имаме най-широките граници за бюджета, но също така и най-разнообразни показатели както по отношение на функционалности, така и за дизайн, поддръжка, сигурност.

С варианта за магазин по поръчка имате най-голяма свобода и бихте могли да получите оптимален резултат, но за да се случи това, е необходимо добре да направите своето проучване, а също така и ясно да дефинирате от какво имате необходимост за вашия онлайн магазин.

И в крайна сметка, какъв бюджет е необходим?

Стана ясно, че съществуват различни варианти за създаване на онлайн магазин и бюджетът до голяма степен зависи от варианта, на който се спрете.

А кой вариант ще изберете, трябва да прецените според спецификите на вашия бизнес и давайки си ясна сметка на какво държите най-много и какъв краен резултат търсите.

В крайна сметка можем да обобщим и да кажем, че за изработка на онлайн магазин, търсейки бюджетно решение, би трябвало да предвидите бюджет от 1000-2000 лв, като тази сума може да бъде намалена още, ако разполагате с достатъчно умения, така че да свършите основната част от работата самостоятелно.

Надявам се, че статията е била полезна и ви е ориентирала по отношение на бюджета, който е необходимо да предвидите за създаване на онлайн магазин. Споделете своето мнение с коментар по-долу.


Можете да разгледате предложението на edge soft за изработка на онлайн магазин.

edge soft предлага изработка на онлайн магазини по поръчка, използвайки своя e-commerce платформа. Базовият пакет струва 1200 лв. без ДДС и включва всичко необходимо за стартиране на онлайн магазин

Орлин Радев

Орлин Радев

Орлин Радев е Маркетинг директор в edge soft. Разполага с над 10 години опит в онлайн маркетинга и развиването на бизнес онлайн. Oсновател e на 5 успешни компании, развиващи своя бизнес основно онлайн. Създава първата си компания на 17 години.

View Orlin Radev's profile on LinkedIn

Коментари