Как да пишем успешно за уеб?

Как да пишем успешно за уеб?

Независимо дали правите бизнес онлайн или просто искате да споделите своята гледна точки или опит, ако ви се налага да пишете за уеб, трябва да имате предвид какви са особеностите и предизвикателствата и как можете да ги преодолеете, за да постигнете успех.

С какво текстът онлайн е по-различен?

Хората четат уеб съдържанието съвсем различно от начина, по който четат книга, списание или дори вестник. Причините са няколко и е важно да ги имаме предвид, за да пишем уеб съдържание, което ще бъде прочетено или ако не бъде, то ще постигне поставената ни цел, дори когато потребителят е прочел само част от него.

На монитора текст се чете по-трудно

Колкото и да са напреднали технологиите, дори с днешните дисплеи, четенето от електронен носител все още е по-натоварващо за очите, отколкото четенето от хартиен носител. Може би вбъдеще това ще се промени, но засега това е фактор, с който трябва да се съобразим, когато пишем за уеб. Хората четат по-бавно и прескачат думи, изречения и цели пасажи от текста, когато четат от монитор или друг електронен дисплей.

В Интернет потребителят чете нетърпеливо

Когато потребителят чете нещо в Интернет, по правило той е нетърпелив, търси активно информацията и ценното в текста. Това ще рече, че голяма част от потребителите, ако не и всички, няма да прочетат пълния текст, който сте написали. Повечето ще хвърлят диаглонален поглед, ще прочетат заглавието и може би няколко от подзаглавията, но ако не разпознаят текста, като ценен и не видят в него това, което търсят, ще подминат, без да го прочетат.

Нещо повече - текстът, написан от вас, може да бъде разпознат за ценен от потребителят, но е ако е твърде дълъг, той все пак може да се откаже да го чете. А който е писал дори една статия знае, че да кажеш нещо ценно в 250 думи е по-трудно, отколкото в 1000. Но за да задържите вниманието на уеб потребителя, трябва да пишете кратко и ясно.

Конкурентната информация е твърде много

За вниманието на потребителя вашият текст се конкурира с огромно количество друга информация, включително и с други текстове на вашия сайт.

Текстът, който пишете, трябва да пребори "конкуренцията", за да бъде прочетен и за целта е нужно да познавате профила на потребителите, които искате да прочетат текста, за да им поднесете информацията по начин, който ще ги заинтригува, ще задържи вниманието им и ще ги накара да искат да прочетат текста от начало до край.

И така, знаейки какви са основните причини, поради които потребителите в Интернет четат по различен начин, отколкото когато четат книга, списание или вестник, остава да спазим няколко важни правила, за да напишем наистина добро уеб съдържание.

Нека разгледаме някои конкретни, насочени към практиката съвети за писане на уеб съдържание, които ако спазвате, ще пожънете успех.

По-кратко е по-добре

Един от изводите, които направихме, разглеждайки специфичното поведение на интернет потребителите е, че текстовете, които пишем трябва да са кратки и ясни. 

Когато пишем нещо, което ще бъде четено онлайн, е добре да се стремим да не прехвръляме границата от 1000 думи. Дори най-добре би било да се стараем да постигнем обем на текста от не повече 600-700 думи. За да постигнете това, можете да използвате редица похватии за концентриране на текста. Няма как да обхванем всички възможни похвати, но ще обърнем внимание на няколко от тях, които са лесно приложими и имат отличен ефект.

5-те правила на Оруел за ефективно писане

Английският новелист от 20-ти век Джордж Оруел дава 5 насоки за ефективно писане, които се оказват напълно приложими при писането за уеб:

 • Никога не използвайте метафора, сравнение или друг израз, който сте свикнали да виждате в печатните медии;
 • Не използвайте дълга дума, ако по-кратка също върши работа;
 • Ако можете да спестите дадена дума, направете го;
 • Използвайте винаги активен, а не пасивен изказ. Какво ще рече това? Ще отговорим с пример:
  Мъжът бе ухапен от куче. - пасивен изказ
  Куче ухапа мъжа. - активен изказ
 • Не използвайте жаргон, чуждица или научна фраза, ако можете да използвате подходяща дума от ежедневния език.

Всъщност Оруел споменава и едно 6-то правило, което не бива да изпускаме: По-добре да нарушите тези правила, отколкото да напишете нещо нелепо.

Разбира се, когато е формулирал горните правила, Оруел няма как да е знаел, колко точно и адекватно приложение ще намерят те, когато става въпрос за писане за уеб. Но днес те са напълно актуални и спазването им би ви помогнало да постигнете успех.

Важно е обаче не само да мислим за това как се изразяваме, но и за кого пишем.

Пишете за този, който ще чете, не за себе си

Много пъти, когато пишем, забравяме да мислим за този, който ще чета написаното и пишем така, че да ни харесва на нас самите. Това, обаче, е лоша практика, защото колкото и добра интуиция да имаме, когато изгубим от фокуса си този, за когото пишем текста, рискуваме и често наистина се получава така, че написаното не бива прочетено от никого.

В случая с уеб съдържанието, докато пишете, мислете за читателя и не забарвяйте, че той е нетърпелив, зает и търси нещо конкретно.

Внимавайте с прилагателните и наречията

Една от характеристиките на лошо написания текст е прекомерното използване на прилагателни и наречия, които прикриват лошия подбор на съществеителни и глаголи. Вместо да украсявате глаголите и съществеителните, опитайте се да подберете наистина добри такива, които нямат нужда от допълнителни описания. 

За да стане ясно какво имаме предвид, нека разгледаме конкретен пример.

Земетресение силно разлюля столицата късно вчера.

Горният пример можем да оптимизираме по следния начин:

Земетресение разтресе столицата снощи.

Така написаното е по-кратко, по ясно и без излишни думи. А също така и по-убедително.

Спазването на споменатите в настоящата статия насоки за писане на кратък и ясен текст, както и прилагането на други техники за концентриране на написаното, ще ви помогнат да създадете текст, който потребителят да прочете, разбере и хареса.


Джордж Оруел е пример за подражание и можете да научите много от него. Ако имате време и желание, можете да се запознаете с неговите съвети и насоки за ефективно писане по-подробно:


Карайте по същество!

Изкушаващо е, когато пишем текст за уеб - било статия или бизнес текст, например за фирмения сайт, да започнем не с посланието, което непосредствено искаме да комункираме, а с въведение, с което да приветстваме и да въведем четящия в темата. Това може и да е подходящо, ако пишем текст за списание или друга принт медия, но когато пишем за уеб, това е грешка.

Започнете с посланието

Вместо да въвеждаме четящия в темата, разказвайки лична история или споделяйки обща информация, най-добре е да започнем с посланието - същността на това, което искаме да комуникираме с настоящия текст. Ако става въпрос за статия относно това как най-добре се прави туршия, не започвайте с информация за видовете зеленчуци, растящи на територията на република България или с история за това как баба ви е правила на село трушията. Да, такова въведение би могло да е информативно или забавно, но не забравяйте, че читателят е нетърпелив и той е стигнал до вашия текст, привлечен от това, че ще научи как се прави туршия, не му натрапвайте друга информация, особено в началото на своя текст.

Както коментирахме в по-рано, читателите в уеб, са нетърпеливи и преглеждат, вместо да четат текста - читателят търси активно информацията, която го интересува и ако още с първото изречение не го убедите, че е намерил това, което търси, е малко вероятно читателят да продължи да чете нататък. Така че, не погребвайте посланието си сред твърде много излишен текст - карайте по същество.

Не се страхувайте да бъдете директни

Много често започваме с лична история или с обща информация, защото като автори се чувстваме неуверение, че това, което имаме да кажем по същество е достатъчно ценно, изчерпателно или коректно като информация и се страхуваме, че по същество посланието ни не е достатъчно, за да задържи вниманието на читателя. Пробутвайки допълнителна информация и текст, обаче, не си помагаме ни най-малко да направим написаното по-привлекателно, затова най-добре е, ако не се чуствате уверени, да съсредоточите вниманието си върху това, което реално искате да кажете на четящия, върху самото си послание. Бъдете смели и дори да отнеме повече време, постарайте се да комуникирате посланието си по същество, без излишна информация, която не е непосредствено по темата.


В Алиса в страната на чудесата, Червеният крал казва "Започни от началото и продължи нататък, докато стигнеш до края: след това спри". Ако следвате този съвет, когато пишете за уеб, ще пожънете успех.


Внимателно формулирайте заглавието!

Дали някой ще прочете написаното от вас зависи изключително много от заглавието. Помислете как потребителите ще достигнат до написаното от вас. В общия случай те ще последват линк в друг сайт, или в резултатите от търсене в Google. И в двата случая заглавието на вашето съдържание най-вероятно ще е единственото, което потребителят ще види, преди да стигне до написаното от вас и решението дали да кликне на линка и дали да прочете това, което сте написали, ще зависи изцяло от заглавието.

Да се учим от жълтата преса

Редакторите на жълтите вестници са може би едни от най-добрите в писането на заглавия. Няма да коментираме колко качествено е съдържанието, но по отношение на заглавието, жълтите вестници обикновено уцелват десетката. Заглавието е това, което привлича вниманието и в крайна сметка от заглавията зависят продажбите на таблоидите, а и не само - всеки вестник или списание разчита на заглавията на корицата, за да привлече вниманието и да повиши продажбите.

Силни, кратки и директни заглавия привличат вниманието и продават жълтите вестници. Подобна е ситуацията с уеб съдържанието.

Кратко и директно заглавие

Дълги и описателни заглавия не са подходящи за уеб. Разбира се, трудно е хем да създадем представа за темата и съдържанието, хем да напишем кратко и директно заглавие, но точно в това се крие тайната на успеха.

Важно е да имаме предвид, че заглавието не е украшение, не е притурка и не трябва да допълва по някакъв начин съдържанието. Вместо това, заглавието трябва по директен и кратък начин да казва за какво става въпрос и да привлича вниманието. Да кажем, че сте написали статия относно неуспешната, но скъпа и много шумна кампаня на дадена компания (да кажем, че се казва Банон), която обаче е била пълен провал. В статията извеждате извода, че кампанията е била много шум за нищо и в крайна сметка решавате именно това да бъде заглавието на статията ви:

Много шум за нищо

Това заглавие може и да има смисъл, който да бъде разбран от всеки, прочел статията, но за съжаление надали някой ще стигне до там, защото като инструмент за привличането на вниманието това заглавие е слабо. Много по-добре би било да формулирате директно заглавие, което реално казва за какво е статията ви:

Пълен провал за рекламата на Банон

Подобно заглавие, освен, че е директно, включва подходящите ключови думи. А когато говорим за уеб съдържание, ключовите думи са от голямо значение за момента. Хората все още търсят в интернет, основно използвайки ключови думи и то най-често само една-две, вместо цели изречения. Затова, ако заглавието ви съдържа подходящите ключови думи, вероятността някой, който търси информация по темата, да открие статията ви е много по-голяма, отколкото ако заглавието няма нищо общо с ключовите думи, с които би търсил въпросния потребител.

Освен, че включва подходящите ключови думи, заглавието използва и силен език. Думата "провал" е далеч по-силна от например "неуспех", а при писането на заглавия, използването на силен език, е от голямо значение за привличане на вниманието на читателя.

Използвайте силен език

Когато формулирате заглавието, използвайте силен език. Също така, използвайте активни, вместо пасивни изрази. Много по-вероятно е да привлечете вниманието на читателя, ако е използва силен език, както в дадения по-горе пример. Не бива да подценявате написаното от вас. Ако пишете за нещо велико, кажете го още в заглавието. Разбира се, не бива в желанието си да привлечете вниманието, да излъжете в заглавието, преувеличавайки значително важността на това, за което пишете. Ако потребителят бъде подведен, той може вбъдеще никога да не ви се довери и да загубите вниманието му завинаги.


Следва да обърнем внимание на подзаглавията, но ако искате да научите повече по темата за заглавията, ето няколко полезни статии на други автори:


Използвайте подзаглавия!

Уточнихме важността на заглавието за привличане на вниманието на потребителя към написаното от вас съдържание. Сега нека обърнем внимание на вътрешните заглавия в текста, които ако използвате правилно, ще ви помогнат да задържите вниманието на четящия и да го накарате да прочете докрай написаното.

Вътрешното заглавие трябва да изпълнява няколко цели:

 • да даде причина на потребителя да продължи да чете;
 • да му даде представа за какво ще става въпрос през следващите няколко абзаца;
 • да извежда конкретна идея или теза в много синтезиран вид.
Вътрешните заглавия могат да бъдат един вид клиф-хенгери (cliff-hangers)

За да постигнете тези цели, когато формулирате вътрешно заглавие, може да мислите за него, като за клиф-хенгер (cliff-hanger) във филм или сериал - сцена, която засилва интереса на зрителя и го кара да иска да разбере какво следва да се случи. Този подход се използва, например в края на епизод на сериал, за да се създаде силен интерес и очакване за следващия епизод или пък във ТВ филмите, като място, на което може да бъде прекъснато излъчването, за да бъдат показани реклами. Ако следваме този подход, можем, например да формулираме вътрешно заглавие, което да е провокиращо, да противоречи донякъде на казаното досега, да подсказва обрат или рязка промяна на тезата или дори да бъде шокиращо.

Друго, което трябва да вземете предвид, когато формулирате вътрешно заглавие, е, че то трябва да отразява по синтезиран начин това, за което става въпрос в следващите няколко абзаца. Така, ако читателят е позагубил интерес или е разсеян, докато чете по-горе, поглеждайки към следващото подзаглавие, ще може да прецени дали да продължи да чете, а може и дори да прескочи частта, която не му се струва интересна и да продължи директно от следващата част от текста, обособена от вътрешното заглавие. По този начин, макар и да не прочете всичко, читателят все пак няма да спре изцяло да чете написаното и няма да загубите напълно вниманието му.

Използвайте вътрешните заглавия за разчупване на дългите пасажи с текст

Освен да "водят" четящия през текста, вътрешните заглавия играят роля и по отношение на дизайна на съдържанието. Големите блокове от текст по принцип отблъскват четящите в интернет. Един вариант за разчупване на съдържанието е използването на илюстративни изображения или изведени цитати от текста (blockquotes), но вътрешните заглавия също могат да играят тази роля. В зависимост от цялостния обем на публикацията, можете да прецените дали вътрешно заглавие има смисъл да бъде сложено на всеки 2-3 абзаца или по-рядко, но като цяло добра практика е да не допускате пасажи от текст по-дълги от един екран и половина, без вътрешно заглавие. Разбира се в днешно време, когато хората използват разнообразни мобилни устройства за браузване, това е много относителен критерий, така че трябва да вземете предвид не само обема на своята публикация, но как най-често ще бъде четена.

Проверете правописа

Надали има нужда да навлизаме подробно в темата - просто го направете, важно е!

Колкото и важно да е посланието и дори добре да е структуриран текстът ви, ако е пълен с правописни грешки, това ще разсейва вниманието на читателя и дори може да го накара да се откаже да чете написаното.

Това ли е всичко?

Съвсем не, има още много, което може да се каже по темата. Но това е отлично начало и основа и ако спазите дадените по-горе съвети, ще се получи отличен резултат.

Орлин Радев

Орлин Радев

Орлин Радев е Маркетинг директор в edge soft. Разполага с над 10 години опит в онлайн маркетинга и развиването на бизнес онлайн. Oсновател e на 5 успешни компании, развиващи своя бизнес основно онлайн. Създава първата си компания на 17 години.

View Orlin Radev's profile on LinkedIn

Коментари