Изграждайте личния си бранд в полза на маркетинга и продажбите

Изграждайте личния си бранд в полза на маркетинга и продажбите

Тази неделя имах възможността да участвам в много полезен уъркшоп, организиран от Борис Христов - основател на 356labs, презентатор и автор. Борис сподели с нас тайни за успеха му като международен презентатор, даде ни безценни съвети и насоки за това как се изгражда собствения бранд и как се става успешен презентатор.

Много от нещата, които обсъждахме на уъркшопа и които Борис сподели с нас, имат съвсем пряка връзка и приложение в продажбите, а дори и по-рано - в маркетинга. Ще споделя именно тези неща, които намирам за приложими при планирането и реализирането на маркетинг кампании и в процеса на продажби и които са, според мен всеобщовалидни - независимо дали продавате услуга или продукт и до голяма степен - независимо от бранша, в който работите.

Личният бранд продава

Това е основният извод, който си направих от неделния уъркшоп с Борис от 356labs. Това, разбира се, не е новост за мен, защото в Inbound Marketing методологията се набляга изключително много на създаването на авторитет и репутация, на изграждането на компанията и в частност лицата, представляващи компанията, като инфлуенсъри, като лидери на знание в тяхната съответна област. Ако успеете да се наложите като такъв, ще имате успех не само в продажбите, но и в маркетинга. Съдържанието, което създавате и споделяте ще бъде по-ефективно, ще е по-убедително и в крайна сметка ще работи по-добре, ако вашият личен бранд е силен.

Ето някои съвсем конкретни насоки за изграждането на личния бранд:

№1 Използвайте умело социалните мрежи

На практика всеки ваш профил в социалните мрежи е източник на информация, когато потенциален клиент или партньор иска да научи повече за вас. Попълнете внимателни и подробно своя профил в LinkedIn, Twitter и Facebook. Ако имате профили в други социални мрежи, обърнете внимание и на тях - вашият профил трябва да е актуален и да ви представя в правилната светлина.

Използвайте социалните мрежи, за да се включите в разговори и да създадете контакти. Ето как:

В Twitter - използвайте TweetDeck, за да следите ключови думи и трендове, които са релевантни за вашата дейност и се включвайте в разговорите - отговаряйте, без да спамите излишно с линкове - целта не е да продадете на момента, а да участвате в разговорите. Целта е развиването на вашия персонален бранд и създаването на контакти.

В LinkedIn - потърсете постове (вижте как), свързани с вашата дейност и експертиза и коментирайте. Често авторът ще отговори на вашия коментар и ще разгледа профила ви. По тоизи начин влизате в полезрението на хора, които потенциално могат да бъдат ваши клиенти или да ви бъдат полезни вбъдеще - не се опитвайте на момента да продавате, просто се включете в разговора.

Facebook не е най-подходящото място за бизнес, но пък профила ви във Facebook говори много за вас. Помислете дали това, което е видимо публично и това, което е видимо за приятелите ви, наистина ви представя по начина, по който бихте искали да се представите пред потенциален клиент или партнор. Може би е време да ревизирате някои постове, снимки и други активности, които споделяте или в които ви тагват. Настройте акаунта си така, че да трябва да одобрите, когато някой ви тагва в снимка или пост. Ето тук можете да прочетете как.

№2: Създайте и поддържайте професионален блог

Ако все още нямате блог, време е да помислите за това. Качествените публикации във вашия блог ви позиционират като експерт във вашата област. Блог можете да създадете лесно с Medium или Wordpress, но аз бих препоръчал да си създадете блог на ваш личен домейн, под ваш контрол. Това работи по-добре за SEO и като цяло създава дълготрайна и нарастваща стойност за вас.

Нашишете кратко био и го закачайте под всяка своя статия - нека тези, които я прочетат, да разберат кой сте - така ще ви познават и ще се позиционирате като експерт в съответната област.

Ако искате да се възползвате от Medium, LinkedIn или други платформи като канал, за да достигнете до по-голяма аудитория - правете го - няма проблем да публикувате в други медии статията, която е оригинално от вашия блог. Преди да го направите, обаче, уверете се, че Google е индексирал първо статията, публикувана във вашия блог. Лесен начин да се уверите, че това се е случило, е да потърсите точното заглавие на статията в Google. За целта, поставете заглавието в кавички и го пейстнете в Google търсачката. Ако Google покаже статията в блога ви в резултатите, значи вече я е индексирал и знае, че именно вашият блог е оригиналният източник. Така дублирането на съдържанието в други сайтове няма да навреди на ранкирането на вашия блог и вече можете да публикувате статията и в LinkedIn, Medium или други платформи, които използвате.

№3: Презентирайте

Днес се организират огромен брой събития, за които се търсят подходящи лектори. Проучете какви конференции, уъркшопи и обучения се провеждат, в които можете да се включите като лектор или под друга форма като презентатор. Ползите от това за вашия личен бранд са огромни.

Разбира се, презентирането е предизвикателство, особено ако нямате опит с това. С практиката ще ставате по-добри, но със сигурност ще трябва и да се подготвите предварително. Съществуват много материали на тема умения за презентиране - отделете време за това, репетирайте и практикувайте. Със сигурност, ако съм имал съмнения преди уъркшопа, сега вече съм напълно убеден - презентирането е отличен начин да изстреляте кариерата и бизнеса си напред.

Създавайте и развивайте контактите си

Личният бранд продава - това е несъмнено. Но личните ви контакти са тези, от които ще се появят възможностите пред вас. Минали и настоящи клиенти, бивши колеги и работодатели, хора, с които се запознавате на различни събития или с които си комуникирате в Twitter и LinkedIn - това са контактите, от които ще изскочат възможностите, прерастващи в продажби. За това е важно на първо място да създавате контакти, но също така - да ги развивате. Отлично четиво за всеки, който се занимава с продажби, е книгата на гуруто на продажбите Гранд Кардон - "Ако не си първи, си последен". В тази книга Кардон споделя своят опит за успешни продажби, като дава съвсем конкретни насоки. Аз самият наскоро я прочетох и веднага приложих някои от тактиките, които Кардон споделя и вече виждам резултатът от това.

Започнете веднага

Когато говорим за развиване на личния бранд, за създаване и развиване на контакти, времето да започнете е веднага.

Това, което няма да можете никога да направите, е да върнете няколко години или дори месеци назад, за да започнете по-рано. Затова - не губете време, ако споделеното ви е надъхало, използвайте го и на момента започнете. Обновете си LinkedIn профила. Настройте си TweetDeck и започнете да се включвате в разговорите. Вдигнете телефона и се обадете на клиент, с който не сте се чували отдавна и си уговорете среща - не за да му продадете на момента, а за да разберете какво се случва при него - възможността сама ще се покаже, когато си поговорите.


Съгласни ли сте с написаното? Имате ли какво да споделите от вашия опит? Коментирайте по-долу.

Орлин Радев

Орлин Радев

Орлин Радев е Маркетинг директор в edge soft. Разполага с над 10 години опит в онлайн маркетинга и развиването на бизнес онлайн. Oсновател e на 5 успешни компании, развиващи своя бизнес основно онлайн. Създава първата си компания на 17 години.

View Orlin Radev's profile on LinkedIn

Коментари