Трифон Зарезан в Мелник - заедно edge soft и Farmhopping

Трифон Зарезан в Мелник - заедно edge soft и Farmhopping

От стари времена, най-малкият град в България почита виното и пази традициите свързани с него. Мелник възниква като кале за охрана на южната българска граница с Византия. По-късно Алексий Слав обявява града за столица на своите владения и го обгражда с крепостни стени.

Домакините от Вила Мелник

Днес почти всяко мелнишко семейство се препитава с лозарство. За поредна година, една от най-модерните винарни за производство на висококачествени вина от местни и международни сортове Вила Мелник, беше домакин на празненствата по случай Трифон Зарезан. Като партньор на винарната, екипът на Farmhopping имаше удоволствието да се присъедини към веселбите. Организаторите представиха традициите на Трифон Зарезан в техния край, като не пропуснаха да спазят най-важната от тях – подобаваща почерпка за всички гости, за да бъде плодородна годината.

Традицията повелява

Повсеместно Св. Трифон се почита като покровител на лозарството и винарството. В деня на неговия празник се извършва ритуално зарязване на лозите.

С обредни хлябове и бъклица вино, стопанките изпращат мъжете на лозето. Щом пристигне там, всеки стопанин се обръща към слънцето, прекръства се и отрязва първите три пръчки от лозата. Мястото се полива с червено вино и светена вода и зарязването продължава.

След приключване на работата, лозарите си устройват шумни веселби и гуляи. Избират си цар, когото кръщават Трифон и поставят на главата му корона от първите зарязани пръчки. Мъжете качват своя цар на каруца, която самите те теглят и така обикалят ритуално лозята. Царят благославя да се роди повече грозде и да има много вино. След като пийнат и хапнат порядъчно, лозарите се завръщат в селото, носейки на рамене своя цар. С него те обхождат къщите, като навсякъде ги черпят с ракия, вино и баница. Вечерта коронованият Трифон кани всички мъже в дома си, като им устройва богата трапеза. Традицията задължава царят и свитата му да са солидно почерпени. В противен случай вярват, че реколтата ще бъде слаба.

И празненствата в Мелник имаха своя цар Трифон. Самият той разказа, каква е технология по зарязването и помогна на всеки желаещ да отреже клонка.

Зарязването на лозята

С управителя Григор Солунов за дейността и процесите на производство във Вила Мелник

Избата функционира от 4 години. Площта на лозето е 320 дка, за които се грижат 9 лозари. Работата по зарязването започва още наесен, след като окапят листата, и трябва да приключи до април или преди да прокарат новите листа.

Отглеждат се 15 сорта грозде за производството на 40 вина. Между тях има и 5 български, като червените са Широка мелнишка лоза, Ранна мелнишка лоза (Мелник 55) и Мавруд, който се развива много добре в района.

От белите сортове грозде се произвеждат Тамянка и Керацуда.

В 4 дка се отглеждат 20 сорта специални лозя за производството на десертни вина, предлагани на посетители.

Избата

Самата изба е разположена на три етажа. На най-горния етаж се приема гроздето, след което по гравитачен път то слиза на средния етаж и престоява 20-23 дни, за да ферментира.

Вила Мелник - производствена база

На първия етаж виното отлежава, бутилира се и се складира. В един от тунелите, наричан Тронна зала, се намират метални кафези за 550 бутилки. Виното в тях се оставя да старее под земята. В останалите тунели са подредени 280 бъчви тиб Барик, като всяка е с обем 225 л. Най-скъпите вина от марката Аплаус, отлежават 18 месеца в специална бъчва. След това бъчвата се използва за отлежаване на средния клас и още веднъж за базовия клас. В базовия клас се произвеждат сортове не отлежавали в бъчви, предназначени за ценители на плодните вина без аромат на дъб.

Вила Мелник - бъчви за отлежаване на виното

Вила Мелник е отворена за посетители и клиенти от понеделник до неделя. Посетете сайта на Farmhopping, откъдето може да поръчате първокласните вина на българския производител.

По-късно екипът на Edge soft и Farmhopping се отправи към близкото селце разположено в полите на Пирин, където чистият въздух спомогна да уловим по-добре аромата и магията на мелнишкото вино. И тъй като стриктно се придържахме към всички повели на празника, вярваме че сме измолили благополучие от светеца и той ще ни закриля през цялата година.

Честит Трифон Зарезан, обичайте се и наздраве!

Farmhopping и edge soft пред Вила Мелник

Ани Манева

Ани Манева

Ани е маркетинг експерт в edge soft.

Коментари