10 съвета за маркетинг план, които да ви спасят от провалена инвестиция

10 съвета за маркетинг план, които да ви спасят от провалена инвестиция

Най-успешните компании винаги смятат маркетинга за инвестиция, а не за разход

Защо?

Защото когато маркетингът е изпълнен ефикасно – с план, следване на цели и установени количествени показатели, високата възвръщаемост на инвестициите (ROI) е не само възможност, а дори даденост.

маркетинг ROI

Ако сте маркетинг специалист или собственик на бизнес, знаете, че постигането на положителен резултат от дадена инвестиция е задължително. Ако не сте го постигнали, това може и да бъде пречка за мечтите ви или пък да бъде причината компанията ви да се радва на огромен успех, ако възвръщаемостта е положителна. За да направите пари, трябва да инвестиратe, и мисълта, че тази инвестиция може и да не се върне, прави дори и най-уверените хора скептични.

Успешните компании виждат голямата картина и отделят бюджет за маркетинг и реклама.

Нещата са прости – има ли успешни компании, които са изковали пътя към успеха само с горила маркетинг? Е, може би да. Но тези, на които със сигурност се възхищавате (B2B, B2C, локални, национална и глобални) имат реални, посветени и все повече растящи бюджети за маркетинг.

Така че, за да постигнете маркетингов успех в днешно време, на първо място трябва да направите действителна пазарна инвестиция. Това означава пари, но ако не работите със специализирана маркетингова агенция, означава също и време. След като сте взели решение и сте направили инвестицията, е от изключително значение да не губите нито стотинка от предвидения бюджет и нито минута от времето си. Маркетинговият план предотвратява и двете.

Ето 10 правила за това какво ДА правите и с какво ДА разполагате, за да постигнете максимална възвращаемост на инвестициите, направени в маркетинг.

1. Анализирайте Вашите потребители

Да, наистина говорим за базови правила, но дали ги изпълнявате? Много компании пропускат да се фокусират върху това КОЙ е реалният купувач на продукта, което е ключът към успеха им. Имате ли профил на потребителя? Колко добре познавате нуждите и навиците на потребителите си? Да познавате клиентите си е от жизнено значение за постигане на взаимна изгода между вас; изграждането на връзка между бизнеса и клиентите ви е факторът, който може да ви осигури щастливи и лоялни потребители.

buyer persona

Необходимо е да имате детайлни профили на основните типове потребители (т.нар. buyer personas) и да сте наясно с техните нужди, затруднения и предпочитани канали за информация. И запомнете – тези профили не бива да са базирани на произволни предположения, а на внимателно проучване и взаимодействие с клиентите. Не предполагайте!

2. Преразгледайте Вашите SEO думи и изрази

SEO се е променило през годините и днес е значително по-сложна тактика, изискваща проучване и редовно тестване. Докато днес SEO може да не е толкова фокусирано към ключови думи, както бе преди, те са все още с огромно значение за успеха на всяка SEO стратегия.

Вашата стратегия за ключови думи трябва да включва кратка (генерализирана) терминология, подкрепена от разширени (таргетирани) фрази. Помнете, че фразите и думите, които Вашите продукти използват, може да не са същите, които използвате за вътрешна комуникация в компанията си. Ако не оптимизирате съдържанието си спрямо езика на клиентите Ви, не интегрирате често задаваните от тях въпроси и не ги улесните при затруднения, то Вие неизбежно ще се провалите.

3. Създайте график на блога/постовете

Хората обичат да получават редовно съдържание и един непостоянен блог може да бъде дразнещ и отблъскващ. В края на краищата ако Вие не можете да бъдете постоянни в поддържането на своя блог и съдържание, какво говори това на клиентите ви за Вашия бизнес?

Вашият график на блога трябва да включва теми, които третират Вашите цели, както и целите и нуждите на потребителите Ви, като същевременно са обвързани със SEO думи и фрази (виж т.2).

content-calendar.jpg

Имайте предвид, че този график може да не е годишен. Предвидете обновяване на всяко тримесечие, така ще имате необходимото време за развитието на блога си, а той ще бъде винаги актуален.

4. Синхронизирайте марктинговата стратегия с отдел Продажби

Създавате ли съдържание, което наистина е в съответствие с нуждите на отдел Продажби - търговците във вашата компания? Той най-добре знае какво всъщност казват Вашите клиенти и е най-добрият индикатор за идентифициране и разбиране на нуждите им.

Вашите търговци може да ви предоставят точните въпроси и проблеми, които трябват да бъдат решени – т.нар. златно съдържание.  Ако ще поддържате блог (вижте т.3) и ще създавате съдържание (което трябва да бъде част от всеки успешен съвременен маркетингов план), най-логично е то да помага на търговците ви да привлекат повече бизнес.

5. Правете месечен преглед на ключовите показатели за ефективност (KPI)

Знаете ли какво представлява KPI? Ако не, по-добре разберете ASAP. Ако не можете да измерите успеха на маркетинговите си дейности, то планът ви може да бъде неуспешен (или пък да е най-успешният, правен някога, но няма как да знаете това със сигурност). Най-малкото ще искате да знаете как се представя сайтът ви – трафик, conversion rates, bounce rates.    

пример за KPI

KPI, от друга страна, са показатели, пряко свързани с бизнес целите. Имате онлайн магазин и искате да продавате повече? Вашите KPI могат да включват средния размер или стойността на поръчките, както и това колко време потребителят остава на сайта Ви. Ако искате да използвате по-усъвършенствани стратегии, можете да измервате CLV (customer life-time value) и да предвиждате бъдещи успехи.

6. Актуализирайте сайта си

Не е нужно промените по сайта ви да се правят само когато предстои пълен редизайн или когато смените адреса си. Сайтът трябва постоянно да се преглежда и актуализира, за да бъдете сигурни, че е оптимизиран. Най-важните неща включват SEO, изображения, оформление, conversion points (напр. съдържание за сваляне, е-книги и т.н.), форми за контакт, интерактивност, UX функции и, разбира се, актуално съдържание.

7. Включете call-to-action послания

Всяка страница на сайта ви трябва да има call-to-action (CTA) послания и всяко CTA трябва да се следи и оптимизира, за да гарантира conversion rate. Това трябва да се прави всеки ден, затова си планирайте време за преглед на Вашите CTA. Не забравяйте – нужни са ви conversion points на всеки един етап от пребиваването на потребителя на сайта, затова CTA като Свържи се с нас и Поискайте цена не са достатъчни.

8. Направете цялостна SEO оценка на Вашия уебсайт

Вече говорихме за SEO, но т.к. то наистина е критично за маркетинговия успех, ще му отдадем още малко внимание. Ако Вашата SEO стратегия е базирана на SEO правила от преди 10, 5 или дори само 1 година назад, то тази точка е изключително важна.

seo-puzzle.jpg

Най-добрия SEO съвет, който можем да ви дадем, е да следвате най-добрите практики. Уверете се, че съдържанието ви и мета данните са свързани, включили сте ключови думи, структурата на сайта е лесна за ползване и user-friendly, а в същото време е лесно разпознаваема и индексирана от търсачките, и, разбира се, че създавате качествено съдържание. SEO-то може да бъде като диво животно, което трябва да обуздаете, и е нужен опит, за да се появите сред първите резултати от търсене, без да нарушавате добрите практики – в противен случай може да има спад в резултата.  

9. Следете процеса на продажба

Дали текущият процес се повтаря и има мащаб? Планувате продажбите да растат, нали? Процесът еднакъв ли е за всеки търговец от отдел Продажби? Ако не, защо? Както споменахме в т.4, синхронизирането на маркетинг и продажби трябва да бъде основна част от маркетинговия план. Ако не следите процеса на продажба, няма как тази цел да бъде изпълнена.  

10. Направете си годишен маркетингов календар

Не очаквахте да ви препоръчаме само календар на блог постовете, нали? Направете си цялостен годишен маркетингов календар. Той ще ви помогне да бъдете подготвени и да останете фокусирани върху важни събития и уебинари, на които ще присъствате; дигитални кампаниии, които ще реализирате; принт материали, които трябва да дистрибутирате и т.н.

Независимо дали ще приложите по-традиционна маркетингова стратегия или пък напълно интегрирана такава (каквато е и нашата препоръка), най-добра възвръщаемост на инвестициите има, когато всички канали са интегрирани. Да се опитвате да планувате и следите всички тези канали и отделните активности за всеки от тях без календар, е все едно да се опитвате да спечелите футболна купа без редовни тренировки. Много лоша идея!

Нека обобщим:

Тръгвайки си оттук Вие вече разполагате с 10-точков план за постигане на маркетингов успех и възвръщаемост на инвестициите през тази година. Вълнуващо, нали? Ако имате нужда от професионален партньор, с който да реализирате своите маркетинг планове, не се колебайте да се свържете с нас.


източници: Lisa McDermott, Stratus Interactive / Hubspot / Wikipedia

Орлин Радев

Орлин Радев

Орлин Радев е Маркетинг директор в edge soft. Разполага с над 10 години опит в онлайн маркетинга и развиването на бизнес онлайн. Oсновател e на 5 успешни компании, развиващи своя бизнес основно онлайн. Създава първата си компания на 17 години.

View Orlin Radev's profile on LinkedIn

Коментари