12 неща, които ДА правим и НЕ правим с Facebook за бизнес - инфографика

12 неща, които ДА правим и НЕ правим с Facebook за бизнес - инфографика

 

12 неща, които да правите и които да не правите с Facebook за бизнес


 

Ето и 12-те ДА и НЕ от инфографиката, изведени като текст:

(1) ДА: Използвайте разпознаваема профилна снимка

Важно е да бъдете лесно разпознаваеми, а вашата профилна снимка не само е едно от първите неща, които се виждат на Facebook страницата ви, но по-важното е, че се показва с всеки ваш пост. Подберете я внимателно!

(2) НЕ: ... оставайте About секцията на страницата си празна

Кратко превю на въведеното в “about” секцията се показва под профилната снимка на вашата страница и е едно от първите неща, които хората виждат, когато я отворят. Да не говорим, че ако някой се поинтересува и отвори About страницата и там липсва адекватно описание, това няма да го спечели.

(3) ДА: Използвайте координирано корицата, закачените постове и CTA бутона на станицата, за да промотирате маркетинг кампаниите си

Това са трите най-видими елемента, които всеки, посетил страницата, веднага ще забележи.
Разбира се, основният инструмент в маркетинг кампаниите ви са постовете и рекламите, но можете да подсилите ефекта на кампянията си, като обвържете и тези 3 елемента с актуалната кампания, която провеждате.

(4) НЕ: ... използвайте фалшив профил

Това нарушава условията на Facebook. Вашите служители ще трябва да използват реалните си акаунти, за да публикуват, но вие можете да им настроите различни права за постване, за да избегнете грешки и недоразумения.

(5) ДА: Таргетирайте постовете си

Таргетирайте постовете си, така че да се покажат само на тази част от аудиторията ви, която наистина би имала интерес и ще взаимодейства с тях. Използвайте възможностите, които Facebook дава, за да ограничите показването по пол, възраст, локация, образование и т.н. и така не само ще имате повече взаимодействия, но и няма да си навредите на ранга си спрямо останалата част от аудиторията, за която иначе постът не би бил интересен.

(6) НЕ: ... поствайте твърде често

Проучвания показват, че страници с под 10 000 фена получават повече взаимодействие, когато постват до 60 пъти месечно, което ще рече - до 15 поста на седмица. Наблегнете върху качеството, не количеството на постовете си.

(7) ДА: Използвайте tracking URLs и Facebook Insights, за да анализирате представянето на страницата си

След като имате тези данни и ги анализирате, ще можете да си напрвите изводи за това кое съдържание работи, кога е най-удачно да поствате и коя част от аудиторията ви реагира най-активно - накратко - какво работи и какво не.

(8) НЕ: ... забравайте за мултимедийното съдържание

Facebook дава предимство на видео постовете, а и потребителите реагират по-активно, когато постът съдържа видео.
Данните показват, че използването на визуални елементи във Facebook кампаниите води до 65% повече взаимодействие от потребителите.

(9) ДА: Съобразете кога през деня да публикувате постовете си

Експериментирайте и използвайте данните от Insights, за да прецените кога е най-доброто време за постване за вашата аудитория. Проучванията показват, че постове, публикувани между 13 и 16 ч са най-споделяни, но това може да е различно за вашата аудитория - затова тествайте, проследете резултатите и открийте точното време!

(10) НЕ: ... отговаряйте бавно

42% от клиентите, оплакали се в социалните мрежи, очакват отговор в рамките на 60 минути. Независимо дали написаното е позитивно или негативно, игнорирайки своите клиенти, ще генерирате само разочарование и недоволство и това ще навреди на бизнеса ви.

(11) ДА: Отделете бюджетза подсилване на постовете си

Все по-трудно става да попаднете в Newsfeed-а на своята аудитория. Отделете бюджет за подсилване на постовете си, таргетирайте разумно и ще постигнете несравнимо по-голям ефект, отколкото ако разчитате единствено на органичен интерес и взаимодействие.

(12) НЕ: ... разчитайте на предположения 

Само защото нещо работи за една индустрия, не трябва да разчитате, че непремено ще работи и за вас. Експериментирайте, следете и анализирайте резултите и си правете сами изводи за това кое работи за вас и кое не.


Бихте ли добавили нещо? Коментирайте под статията и споделете.

Орлин Радев

Орлин Радев

Орлин Радев е Маркетинг директор в edge soft. Разполага с над 10 години опит в онлайн маркетинга и развиването на бизнес онлайн. Oсновател e на 5 успешни компании, развиващи своя бизнес основно онлайн. Създава първата си компания на 17 години.

View Orlin Radev's profile on LinkedIn

Коментари