5 начина за повишаване на сигурността на Вашия електронен магазин и доверието сред клиентите

5 начина за повишаване на сигурността на Вашия електронен магазин и доверието сред клиентите

Кибер атаките обикновено са скъпи, създават значителни неудобства и изискват немалко техническо време и ресурс, за да им се противодейства, ако нямате подготвени подходящи мерки.

Но съхранението на данните за Вашия бизнес и клиенти не е само гаранция срещу загубени приходи. То е от ключово значение за установяване на доверие сред клиентите и проспектите Ви. Липсата или загубата на това доверие може да доведе до фатални последици за Вашия бизнес, продажби и репутация на компанията.

Въпреки това,  не е необходимо продажбата онлайн да е рисковано начинание. Ето някои ключови начини да повишите сигурността на Вашата платформа за електронна търговия и да осигурите безопасното и надеждно изживяване при пазаруване, което Вашите клиенти очакват.

 

1. Избор на платформа - Отворен код срещу затворен код

Едно от първите неща, които трябва да вземете предвид при закупуването на нов софтуер за електронна търговия, е дали искате решение, базирано на отворен код или затворен изходен код.

Правата и достъпа до изходния код при софтуерът със затворен код са ограничени до неговите разработчици и / или лицензирани интегратори, което улеснява компанията да контролира средата за разработка. Това не означава непременно, че затвореният изходен код винаги е по-безопасен - създадена е една по-благоприятна, по отношение на сигурността  среда, но ключова роля тук играе качеството на изработка и политиките за сигурност на разработчика..

Софтуерът с отворен код е създаден от отворена общност от разработчици. Това означава, че няма ограничения за това кой може да използва, изследва или променя кода. Предимство в този случай е, че  кодът се проверява от регулярно (и уязвимостите обикновено се откриват бързо). Но също така, това означава, че изходният код може да бъде лесно достъпен от киберпрестъпници, които ако успеят да пробият сигурноста, могат да получат достъп до огромни обеми информация. Това е причината такъв тип системи да са основна мишена на киберпрестъпниците. 

При избора си на платформа е важно е да вземете предвид плюсовете и минусите на предложеното решение и да претеглите възможностите си, за да намерите най-подходящят за Вас продукт.

2. VPN

Хубаво е онлайн магазина динамично да обменя информация с Вашия бизнес. Интеграции с Вашата ERP платформа, CRM софтуер, склад, счетоводство помагат, както за по-бързата обработката на поръчките, така и за лесното споделяне на информация между различните системи.

Сигурността на тази връзка обаче е от първостепенно значение. Конфигурирането на виртуална частна мрежа или VPN между Вашата платформа за електронна търговия и другите софтуери, които ползвате, помага да се запази сигурността на връзката - информацията е защитена, тъй като всички данни, изпратени чрез този метод, са криптирани и дори прихванатите те не могат да се дешифрират без ключа за криптиране.

3. Бекъпи, система за 'rollback' и алтернативни копия

След като сте работили усилено за изграждането на силни връзки с Вашите клиенти, не искате те да бъдат умопомрачени от ненадеждно обслужване, липса на връзка със сайта или загуба на данни. 

Защитете присъствието си онлайн! 
Без значение каква е причината, повреда в хардуера или хакерска атака, във помощ идват:

  • системи за бекъп (резервни/архивни копия) - позволяват да възстановите информацията си към определен момент в миналото и да продължите работа.

  • система за rollback - позволява лесно да превключите към предишна версия на софтуера, в случай на неуспешен ъпдейт или проблем в текущата версия на платформата.

  • алтернативни копия - дава възможност за превключване към работещо пълно копие на сайта, ако основната среда на уеб магазини стане недостъпна. Поддържането на една или повече от тези „излишни“ инсталации означава, че в случай на прекъсване на електрозахранването, технически проблем със сървъра или други проблеми, клиентите ви ще продължат безпроблемно да бъдат обслужвани.

4. Уверете се, че сигурността е сред приоритетите на избрания от Вас доставчик

При толкова голям избор на пазара, добър начин да стесните възможностите си е да претегляте предложенията за сигурност на различните доставчици. Ето няколко основни аспекта, които да проверите:

  • Уверете се, че Вашият доставчик оценява своята сигурност, както и сигурността на своите партньори и подизпълнители. Изискайте информация относно процеса на разработка, тестването и квалификацията, на екипа, който ще изработи Вашето решение.

  • Попитайте Вашият доставчик дали провежда вътрешни и външни одити по сигурността и на каква база. 

  • Проверете дали софтуера на доставчика не съхранява данни за плащане - те винаги трябва да остават при доставчика на платежни услуги.

  • Ако сте се спрели на софтуер с отворен код, проверете дали Вашия доставчик участва в проекта за сигурност на отворените уеб приложения (OWASP) - проект с отворен код, при който хора и организации споделят информация и техники за идентифициране на опасен софтуер. Това е добър знак, че Вашият доставчик следи тенденциите и работи за развитието на своите знания по въпросите на сигурността.

  • Потърсете информация за сертификатите, с които разполага доставчика. Наличието на ISO 27001:2013, е добра гаранция, че компанията е внедрила и спазва нужните правила и практики за сигурност.

5. Обновления и поддръжка 

При избора на софтуер за електронна търговия и доставчик е важно да обсъдите въпросите свързани с обновленията и поддръжката (гаранционна и след гаранционна) на софтуера.

Aко избраното от Вас решение в базирано на платформа с отворен код (Magento, WooCommerce, OpenCart) e изключително важно да осигурите навременното инсталиране на всички корекции, които излизат за съответната платформа.

При приложенията със затворен код, също е необходимо да договорите обновления по отношение на сигурността. Дори софтуера на доставчика Ви да е сигурен е възможно той да ползва езици, библиотеки или ресурси, на трети страни, които да създадат риск за платформата.

 


Ние сме експерти в изграждането на решения за онлайн търговия и обръщаме силно внимание на сигурността. Компанията е сертифицирана по стандарти ISO 27001, ISO 20000:1 и ISO 9001, което гарантира качеството на създадения продукт, поддръжка и спазването на утвърдени стандарти за сигурност.
Създали сме успешни онлайн магазини които продължваме да поддържаме и развиваме. Ще се радваме да помогнем и на Вас да постигнете успех на този фронт. Свържете се с нас.

Калоян Данчев

Калоян Данчев

Калоян е CEO на edge soft.
Експерт с над 10 години опит в разработката и подръжката на eCommerce и уеб приложения.

Коментари