5 пагубни грешки при стартиране на онлайн магазин

5 пагубни грешки при стартиране на онлайн магазин

Примерите за успешни онлайн магазини, превърнали се в мащабен бизнес, са вдъхновяващи и мотивиращи за всеки, който е решил да се занимава с онлайн търговия. Често обаче не историите за успех, а провалите и направените грешки са много по-ценни, ако успеете да се поучите от тях, за да не ги повтаряте.

Ето кои са 5-те пагубни грешки, които най-често се правят при стартиране на онлайн магазин.

Грешка №1: Твърде конкурентна ниша

Много стартиращи онлайн търговци правят грешката да се хвърлят в твърде конкурентен пазар, предлагайки продукти, за които има голямо търсене, но и много голяма конкуренция.

Защо това може да бъде пагубна грешка:

  • Надали ще успеете да се преборите за челни позиции за топ ключовите думи
  • Трудно ще се отличите от конкуренцията
  • Ще се наложи да работите с много ниска надценка, за да имате конкурентни цени

Избирайки правилната ниша, тя трябва да бъде нито твърде тясна – защото няма да имате достатъчно клиенти, нито твърде широка – защото ще имате твърде много конкуренти. Намирането на идеалната ниша е деликатен момент, но грешка тук, неминуемо се отразява пагубно на бъдещия успех на онлайн магазина.

Грешка №2: Липса на маркетингов план

Да намериш откъде да купуваш продуктите и да създадеш онлайн магазин, през който да ги предлагаш, далеч не е достатъчно. Клиентите няма да дойдат сами, това е сигурно. Стартирайки без ясен план за това как ще привлечете посетители на сайта и как ще ги обърнете в клиенти, е фатална грешка, която може да коства успеха на вашия бизнес.

На първо място – трябва да те наясно как ще докарате потенциалните клиенти до сайта. Дори и да сте намерили перфектната ниша и да имате чудесни продукти, ако никой не стига до вашия сайт, бизнесът ви няма да успее.

Начините да достигнете до потенциални клиенти са много – платена реклама (Google Adwords, Facebook Ads), SEO, дисплейна реклама, дори и офлайн реклама. Няма формула, работеща за всеки бизнес и всеки продукт, но със сигурност преди да стартирате трябва да имате идея какво ще работи за вас и как ще привлечете трафик до сайта си.

Грешка №3: Пренебрегване на SEO

Да се появите на челни позиции при търсене в Google, особено за силно конкурентни ключови думи, не само не е лесно, но може да се окаже и много скъпо и времеемко начинание. Ако обаче имате стратегия, която залага на по-дълги ключови думи – които са и по-малко конкурентни, ако имате план за създаване на съдържание, което да е полезно и да привлича посетители, то постепенно ще постигнете завидни резултати и ще успеете да привличате немалко клиенти през Google.

Залагайки само на платена реклама и пренебрегвайки SEO, ще бъдете обречени винаги да плащате за трафика до своя сайт, а със времето и с появата на нови конкуренти, това ще ви струва повече и повече.
Затова още при стартиране на онлайн магазина трябва да имате стратегия за SEO и методично и постоянно да работите в тази посока.

Грешка №4: Липса на ясно конкурентно предимство

Дори да успеете да привлечете посетители на сайта си, това няма да е достатъчно, ако не успявате да ги конвертирате, т.е. да ги превръщате в клиенти, направили поръчка.

А за да се случи това, посетителите на сайта ви трябва ясно да получат представа какво ви прави специални и какво е това, което им давате в повече от конкурентите си.

Най-добра цена не е най-доброто конкурентно предимство, всъщност това е най-лошото. Защо ли? Защото в момента, в който се появи конкурент, който успява да работи с по-малка надценка или има по-изгодни условия от своите доставчици, вие “увисвате”.

Колкото по-трудно за “копиране” е вашето уникално конкурентно предимство, толкова по-вероятно е да успявате и вбъдеще да печелите клиенти с него и по-малко вероятно да го загубите.

Грешка №5: Сайтът не е оптимизиран за продажби

Това може да звучи банално, но е изключително често допускана грешка. И причината е, че много стартиращи онлайн търговци не си дават сметка кои са факторите, които влияят на способността на онлайн магазина им да продава. Всичко, което би попречило на посетителя да направи поръчка, трябва да бъде решено:

  • Сайтът е бавен – това е наистина пагубно за вашите продажби. Ако дадена страница отнеме повече от 3 секунди, за да зареди, шансът да откажете посетителя от покупка е огромен.
  • Липсват call-to-action – подканващи към действие бутони, линкове и банери – те са това, което придвижва потребителя към покупка. Ваша задача е да водите посетителя, а крайната цел е ясна – поръчка.
  • Липса на доверие – клиентите няма да ви се доверят, ако онлайн магазинът изглежда аматьорски скалъпен, липсва ключова информация – за вас или за предлаганите продукти, условия за поръчка или връщане на стока и т.н.

Избягвайки всяка от тези фатални грешки при стартиране на онлайн магазина, ще подобрите шансовете си за успех значително.

Орлин Радев

Орлин Радев

Орлин Радев е Маркетинг директор в edge soft. Разполага с над 10 години опит в онлайн маркетинга и развиването на бизнес онлайн. Oсновател e на 5 успешни компании, развиващи своя бизнес основно онлайн. Създава първата си компания на 17 години.

View Orlin Radev's profile on LinkedIn

Коментари