7 задължителни изисквания за успешен онлайн магазин

7 задължителни изисквания за успешен онлайн магазин

Надали някой може да създаде универсална формула за успех в онлайн търговията, но опитът ми със създаването и развиването на онлайн магазини, сочи към някои много конкретни изисквания за самия онлайн магазин, за да може той да бъде успешен.

Споделям ги, с уговорката, че списъкът не е изчерпателен и се съсредоточава върху самия магазин - като възможности, визия и организация, а не върху онлайн бизнеса като цяло:

1. Достатъчно разнообразни начини на плащане

Категорично най-популярният начин за плащане в България е наложен платеж (плащане при доставка). Ако обаче не дадете възможност на клиентите си да платят и по друг начин, гарантирано ще загубите част от тях.

Други варианти за плащане, които трябва да обмислите са ePay, кредитна/дебитна карта (можете да ползвате Braintree за това), задължително - плащане по банка - особено, ако очаквате да продавате и на фирми, както и PayPal.

2. Хубава снимка на продукта и по възможност - галерия и видео

Може да звучи банално, но твърде често забелязвам онлайн магазини, които представят продуктите с твърде малки снимки или снимки с недобро качество. Това е сигурен начин да загубите потенциални клиенти. Снимката на продукта е от огромно значение. Желателно е да имате и повече от една снимка - снимки, показващи продукта от различни ъгли, както и акцентиращи върху определени качества или възможности на продукта.

Видеото е голям плюс. Дори видео представяне на английски, когато нямате такова на български, също е по-добре, отколкото да няма видео.

3. Ясно и достатъчно изчерпателно описание на продукта

Вие познавате своите продукти - понякога толкова добре, че това ви пречи да оцените колко важно е продуктът да бъде ясно и подробно представен за потенциалния клиент, който е стигнал до продуктовата страница. Дайте достатъчно информация за продукта, спецификации, срок на гаранцията, условия за замяна и връщане.

4. Лесна навигация и филтри

Клиентът трябва лесно да може да открие търсения продукт. Обърнете специално внимание на организацията на продуктите. Не прекалявайте с дълбочината на категориите и използвайте умело филтрите. Вашият магазин трябва да ви позволява да организирате и категоризирате продуктите така, че да създадете лесен и бърз начин за клиентите да откриват търсените продукти.

5. Мобилна версия

Това можеше и да е 1-ва точка, но списъкът не е задължително подреден по важност, т.к. всички точки в него смятам за задължителни, ако искате да имате успешен онлайн магазин.

Голяма част от вашите клиенти, дори и да не направят поръчка през мобилния си телефон, ще разгледат и ще направят проучването си от мобилно устройство. Ако магазинът ви не е лесен за ползване от мобилно устройство, ще заубите клиенти. Гарантирано.

6. Възможности за SEO и SMO

SEO = search engine optimization; SMO = social marketing optimization

Без да влизам в детайли, тук съветът ми е да се погрижите началната страница, продуктовите страници и страниците на категориите да са оптимизирани, както за търсачките, така и за Facebook.

Много прост тест, който можете да направите - споделете линк към даден продукт в магазина си във Facebook и вижте какво заглавие, снимка и описание излзат. Ако не ви грабват, значи нещо не е наред.

7. Бързо зареждане и сигурен хостинг

Вероятно няма смисъл много подробно да обяснявам защо губите клиенти, ако магазинът ви е недостъпен или се отваря бавно, но това, на което искам да наблегна е, че дори и да не се отваря бавно - това не е достатъчно. Магазинът трябва да зарежда бързо. Това е от огромно значение както за вашите потенциални клиенти, така и от гледна точка на SEO.

За скоростта на зареждане има значение и хостингът, но голямо - може би даже основно значение има самата платформа, която използвате и начинът по който е конфигурирана. Google Webmaster Tools дава информация за това колко време отнема на Google да зареди една страница във вашия сайт - използвайте тази информация и ако откривате стойности над 1 секунда, задължително вземете мерки.

Орлин Радев

Орлин Радев

Орлин Радев е Маркетинг директор в edge soft. Разполага с над 10 години опит в онлайн маркетинга и развиването на бизнес онлайн. Oсновател e на 5 успешни компании, развиващи своя бизнес основно онлайн. Създава първата си компания на 17 години.

View Orlin Radev's profile on LinkedIn

Коментари